Celem studiów jest zapoznanie Uczestników z wiedzą w zakresie:
1) specyfiki żywienia osób starszych;
2) antropometrycznej i laboratoryjnej oceny stanu odżywienia;
3) dietoterapii zaburzeń odżywiania;
4) żywienia klinicznego;
5) dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób w obrębie poszczególnych układów narządów;
6) zaleceń i przeciwskazań do stosowania suplementów diety i żywności wzbogacanej;
7) stosowania farmakoterapii i fitoterapii oraz interakcji z żywnością i/lub suplementami diety;
8) żywienia i suplementacji seniorów o zwiększonej aktywności fizycznej;
9) zasad żywienia w placówkach żywienia zbiorowego;
10) oceny i planowania jadłospisów w żywieniu indywidualnym i zbiorowym
11) specyfiki efektywnego prowadzenia prozdrowotnej edukacji żywieniowej wśród seniorów.
Studia adresowane są do dietetyków, spec. ds. żywienia człowieka, intendentów (w domach pomocy społecznej, w szpitalach, w zakładach opiekuńczoleczniczych, sanatoriach i uzdrowiskach), osób kontrolujących sposób żywienia osób starszych w placówkach żywienia zbiorowego (pracowników stacji sanitarno-epidemiologicznych), osób świadczących usługi w zakresie żywienia seniorów (firm cateringowych), osób prowadzących edukację żywieniową oraz do nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Więcej informacji na stornie: https://www.podyplomowe.ue.wroc.pl/114,1704,dietetyka_gerontologiczna.html
Dietetyka gerontologiczna – Studia Podyplomowe UE ogłoszenie 1 edycja (1)